30 Ağustos 2013 Cuma

Sosyal Eleştiriler

Mitolojik hikayeler arasında İkarus'un ve Prometheus'un hikayelerini çok severim. Çünkü Perseus veya Herkül gibi Tanrılar tarafından desteklenen insanüstü karakterlerin aksine onların insana dair hikayeleri vardır. İkarus insanoğlunun yadsınamaz kibrini, daha doğrusu bir şeyi sırf yapabildiği için yapma arzusunu anlatır. Ayrıca sürekli yukarı uçmasının onun ölüm sebebi olması en azından benim gözümde oldukça manidardır. Prometheus ise tiranlığa, baskıya, insanın yükselişine saldırıya karşı bir başkaldırıdır ve günümüzde zannetmiyorum ki bu konuda kimse bir açıklamaya ihtiyaç duysun.

Her ülkenin geçmişinde yanlış kararlar, kötü yönetimler, yolsuzluklar, devlet suçları, toplumsal suçlar olmuştur. Peki neredeyse 90 yaşındaki Türkiye'nin geçmişinde ne hatalar var? 90 yıl bir ülke için oldukça az, oldukça genç ama vukuatı bol bir ülke Türkiye; Madımak oteli, Reyhanlı, JİTEM, 6-7 Eylül, Gezi parkı, 1 Mayıs 1977, Uğur Mumcu suikastı, Hrant Dink suikastı, Habur karşılaması, Susurluk, Ergenekon, Balyoz... Bunlar büyük çoğunluğun karşı çıkamayacağı ciddi yanlışlar. Bunun dışında Adnan Menderes'in idamı, iki darbe, savaş sonrası İnönü yönetimi, Dersim gibi tartışmaya açık olaylar da var. 90 yıllık bir ülke için devletin halkına açıklaması gereken yığınla olay var.

Dünyada temel bir sorun varsa, her türlü yanlışlığa ve kötülüğe sebep olan tek bir sorun varsa o da cehalettir. Din konusunda cehalet, politika konusunda cehalet, sosyal ilişkiler konusunda cehalet, bilim konusunda cehalet, ahlak konusunda cehalet, her türlü sorun cehaletten çıkıyor. Dünyadaki her bir insanı üst seviye eğitime ulaştıramayız, zaten bazıları da yüksek eğitimi anlayamaz, lakin temel doğrular ve bilgiler herkese öğretilebilir. Toplum içinde nezaket, temel anayasal haklar, günümüzde kullandığımız aletlerin kabaca işleyişi, ilk yardım; bu saydıklarım en küçük örnekler.

Günümüz yaşam koşulları kimseye gerçekten düşünmek için zaman bırakmıyor. Bu durum için büyük şirketleri, devletleri, gizli örgütleri suçlayarak yoğun komplo teorileri oluşturabilirdim fakat esas önemli olan şu ki biz halihazırda bu durumu benimsemişiz. Futbol kulüpleri yaşam koşullarımızdan, diziler geleceğimizden, gece hayatı sorunlarımızdan, müzik ideallerimizden daha değerli olmuş. Sanata, spora veya hobilere karşı olduğum için söylemiyorum bunu, fakat görüşüne göre evet ya da hayır demeyen, önceliklerini belirleyemeyen, ufak tefek şeylere bakmaktan bütün resmi göremeyen, zihinleri engellenmiş insanlar olduk. Derin düşünmek de herkesin yapabileceği bir şey değildir ama bir kişi düşünerek ve düşüncelerini uygulayarak dünyayı değiştirebiliyorsa eğer, düşünen yüzlerce, binlerce insan neler yapabilir hayal etmeye çalışın.

Düşünün.